pl | en | de

menu

Kuchnia Zielonej Prowansji pozwala na zaznajomienie się z najważniejszymi kulinarnymi pomnikami Europy. W menu prężą się dumnie mistrzowie ceremonii: staropolski barszcz z kołdunami, nęcąca swym aromatem węgierska zupa gulaszowa, grecka sałatka z serem feta, nasycone słońcem, włoskie penne z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, parmezanem i rukolą oraz posiadające francuski rodowód- zapiekane ślimaki. Na rozpoczęcie uczty proponujemy mocne uderzenie pod postacią tatara z polędwicy wołowej, czy też carpaccio, a lub nieco łagodniejsze, nuty zapiekanych borowików w cieście francuskim, opiekanego sera camembert z żurawiną lub kruchych, intrygujących kompozycji sałat (np. z wędzonym łososiem, grillowaną polędwicą, barwnymi warzywami).Idąc dalej znajdziemy parujące w kociołkach, chlebowych misach i porcelanowych talerzach zupy, jak kwaśnica, żurek, chłodniki? Wybór dania głównego stanowić będzie nie lada wyzwanie dla niezdecydowanych. Z jednej strony czarują nas rozgrzane, pachnące letnim wiatrem makarony (cannelloni ze szpinakiem, lasagne, penne z kurczakiem i kurkami), z drugiej tak nam bliskie, domowe pierogi własnej produkcji (ruskie, z kapusta i grzybami, z mięsem, z owocami, czy z serem) oraz naleśniki połyskujące owocową konfiturą. Jednak to nie wszystko na co nas stać! Dla prawdziwych smakoszy proponujemy wykwintne dania z ryb, owoców morza ( krewetki królewskie z pieczonymi pomidorami, łosoś gotowany na parze z kurkami, sola w migdałach z makaronem fettucine i gotowanymi warzywami, pstrąg saute z masłem czosnkowym, sandacz) oraz różnorodne mięsiwa ( filet cielęcy z borowikami, eskalopki wieprzowe, duszona pierś z kaczki, grillowane plastry polędwicy w sosie ,,Romanof'', pieczona golonka, gyros z sosem tzatziki).